Slimme apparaten & AI in huis: veel gemak, maar soms een verrassing

Slimme verlichting die vanzelf aangaat, een deurbel met camera, een robotstofzuiger die bijna geruisloos zijn rondjes maakt: steeds meer apparaten in en rond het huis zijn ‘smart’. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) en internetverbindingen maken ze ons leven comfortabeler, efficiënter en – in veel gevallen – zelfs veiliger.

Slimme verlichting in huis: telefoon met bedieningsscherm en op de achtergrond een lamp die aan staat

Maar wat als uw 'slimme' koelkast op hol slaat en ineens vijftig pakken melk bestelt? Of als de robotstofzuiger uw kitten aanziet voor een hardnekkig stofnest? Kunstmatige intelligentie mag dan veel kunnen, het blijft mensenwerk om alles goed te laten werken. En als er iets misgaat: bent u dan eigenlijk wel verzekerd?

Uw huis wordt slimmer
Van thermostaten en alarmsystemen tot grasmaaiers, speakers en spraakassistenten – slimme technologie is overal. Veel apparaten reageren op uw gewoontes of kunnen zelfstandig beslissingen nemen. De verwarming start op voordat u thuiskomt, uw lampen gaan aan als het donker wordt en de slimme deurbel begroet uw buren al vóórdat u het zelf kunt doen. Heel handig allemaal, totdat de techniek het nét even anders ziet.

Slim, maar niet onfeilbaar
Slimme apparaten kunnen in de war raken of verkeerd reageren. Denk aan een robotgrasmaaier die zich ineens geroepen voelt om ook uw prachtig bloeiende borders aan te pakken. Of een slim slot dat niet goed vergrendelt – omdat het dacht dat u thuis was, terwijl u net op vakantie bent. Of zonwering die niet inklapt bij een plotselinge zomerstorm, omdat de verbinding met de weerapp is weggevallen.

Daarnaast kunnen hackers via een slecht beveiligde wifi-verbinding toegang krijgen tot apparaten in huis. Van daaruit kan gevoelige informatie worden buitgemaakt of kunnen systemen worden verstoord. Een slimme koelkast die op hol slaat is één ding, maar eentje die uw wifi-wachtwoord doorstuurt, is toch echt een ander verhaal.

Wat dekt de verzekering eigenlijk?
In veel gevallen valt schade door of aan slimme apparaten gewoon onder uw opstal- of inboedelverzekering. Toch is het verstandig om dat te controleren, de ene verzekering is immers de andere niet. Uiteraard doen wij dat graag voor u.

Schade door opzet, slecht onderhoud of verkeerd gebruik is meestal uitgesloten. En bij een cyberaanval, hack of datalek hangt het sterk af van uw polisvoorwaarden of u daarvoor verzekerd bent. Sommige verzekeringen bieden een aanvullende cyberdekking – zeker het overwegen waard als uw huis steeds digitaler wordt.

Zekerheid én gemak, daar helpen we u graag bij
Slimme technologie hoort bij het moderne wonen. En dat verdient best een beetje vertrouwen, zolang u maar weet waar u op moet letten. Twijfelt u of uw verzekeringen passen bij uw slimme apparaten? Of wilt u weten of uw cyberrisico’s goed afgedekt zijn? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag om te zorgen dat techniek en uw verzekeringen net zo goed samenwerken als uw slimme deurbel en de spraakassistent.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag